
והגדת
רבני הישיבה
ליל הסדר - לילה של הודיה
על אלו פרטים אנו מודים בליל הסדר? וכיצד הם מתבטאים דווקא בשלושת המרכזים של הסדר - פסח מצה ומרור? במסגרת ערב 'והגדת לבנך' לקראת פסח עוסק הרב אלישע אבינר במושג ההודאה ומקומו המשמעותי בפסח ובליל הסדר. הרב מראה כיצד כל חלק מחלקי הלילה מאיר צד אחר של הודאה לקב"ה על גאולתנו ופדות נפשנו. פסח כשר ושמח מבית הישיבה!



עקרונות היסוד בליל הסדר
מהם המסרים הבסיסיים בליל הסדר? וכיצד משתקפת בו מטרתו של עם ישראל בכלל? במסגרת ערב 'והגדת לבנך' לקראת פסח דן רה"י הרב יצחק שילת במצוות היסודיות העולות בליל הסדר - מצוות האמונה ביציאת מצרים ובקב"ה, ומטרתו של עם ישראל בעולם: "ואתם תהיו לי ממלכת כוהנים ו גוי קדוש". פסח כשר ושמח מבית הישיבה!



איך נחבר את הילדים בליל הסדר?
מהן שתי השליחויות של משה? ואם היציאה לחירות הייתה אחרי חצות - מדוע אוכלים את האפיקומן רק עד חצות? במסגרת ערב 'והגדת לבנך' לקראת פסח מראה הרב יואב פלדמן את הכפילות בשליחותו של משה בהוצאת ישראל ממצרים. הרב עסק במעלתה של הגאולה הראשונה והדרך להגיע אליה דווקא. פסח כשר ושמח מבית הישיבה!



הגאולה הכפולה בליל הסדר
מהן שתי השליחויות של משה? ואם היציאה לחירות הייתה אחרי חצות - מדוע אוכלים את האפיקומן רק עד חצות? במסגרת ערב 'והגדת לבנך' לקראת פסח מראה הרב יואב פלדמן את הכפילות בשליחותו של משה בהוצאת ישראל ממצרים. הרב עסק במעלתה של הגאולה הראשונה והדרך להגיע אליה דווקא. פסח כשר ושמח מבית הישיבה!



פסח - צדיק באמונתו יחיה
בזכות מה מאמין הקב"ה בישראל למרות חטאיהם? איך נאמין בעם ישראל גם אנחנו למרות הקושי? מה יש בליל הסדר שהאמונה בו כה משמעותית? במסגרת ערב 'והגדת לבנך' לקראת פסח דן רה"י הרב חיים סבתו במושג האמונה, ובהדדיות שלו - אמונת ישראל בה' ואמונת ה' בישראל. הרב הראה את כמה משמעותי עניין זה דווקא בחג הפסח. פסח כשר ושמח מבית הישיבה!



גאולה גשמית וגאולה רוחנית | רה"י הרב יצחק שילת
"בכל דור ודור חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים". סיפור יציאת מצרים היא לא רק סיפור היסטורי אלא גם משמעותי לכל דור ודור. במצרים עם ישראל עבר תהליך של גאולה. הגאולה הגשמית, והגאולה הרוחנית. תהליך זה עם ישראל עובר בכל דור, ובעז"ה גם אנחנו נעבור אותו.
משמעות המרור | הרב אברהם וולפסון
"כל שלא אמר שלושה דברים אלו...פסח מצה ומרור. מצוות פסח ומצה מובנים מאוד להקשר הגאולה ממצרים, וכך ניתן לראות מהפסוקים. למרור לא מובא קשר לסיפור היציאה, אך רבן גמליאל מביא את הפסוק: "וימררו את חייהם". נראה מהי המשמעות של המרור המסמל את השעבוד, אל המצה והפסח המסמלים את הגאולה, ומתוך כך את הסיבה לצורת האכילה של המרור ביחד עם המצה והפסח.
מהות הפסח - חג האמונה | רה"י הרב חיים סבתו
בחג הפסח יש זווית מאוד מיוחדת שהזוהר ועוד רבים מביאים - חג האמונה. סיפור יציאת מצרים קרה על בסיס אמונה. והדגש כאן הוא האמון. עם ישראל נגאל ממצרים בגלל האמון שהם יגאלו - וזה דבר גדול מאוד לאנשים השקועים עמוק במ"ט שערי טומאה. וכנגד גם הקב"ה נתן אמון בעם ישראל ודאג לנו -"וָאֶרְאֵךְ מִתְבּוֹסֶסֶת בְּדָמָיִךְ וָאֹמַר לָךְ בְּדָמַיִךְ חֲיִי וָאֹמַר לָךְ בְּדָמַיִךְ חֲיִי... וַתִּיפִי בִּמְאֹד מְאֹד וַתִּצְלְחִי לִמְלוּכָה"
מעבדות לחירות - על שורש חג הפסח - הרב חיים סבתו
כידוע, בתנ"ך, שם הדבר מעיד על מהותו. לחג הפסח ניתנו הרבה שמות, אך ניתן לראות שחכמים התמקדו והעדיפו לקרוא לו דווקא 'זמן חירותנו'. אך מדוע? למה מתוך עניינים רבים כל כך שהתגלו ועלו ביציאת מצרים ובגאולת ישראל - ההתמקדות נעשית דווקא בנקודה זו, בנקודת השחרור מהעבדות? למה חג שמבטא את היסוד והשור ש של עם ישראל, נבחר להיקרא על שם השחרור מהעבדות? מהי בעצם הגדוּלה המצויה בנקודה זו?
אף אתה אמור לו כהלכות הפסח - הרב גדי מכטה
כמה חייבים לשתות בארבע הכוסות? האם חייבים לשתות דווקא יין? במָה צריך להתחשב כשמשתמשים ביין שביעית? מהו חיוב אכילת המצה ופרטיו, ומי מחוייב בו? מתי זמן האפיקומן ומהם פרטי חיוב אכילתו? מותר בכלל לצחצח שיניים אחרי אכילת האפיקומן? מהי בדיוק ההסבה? מתי חייבים להסב? - ומספר עצות מועילות להסבה ובאפיקומן.
איך תגיע הגאולה העתידה? - הרב רן כלילי
גאולת מצרים כמוה כתיאור הגאולה, כמעוף הנשר - 'ואשא אתכם על כנפי נשרים'. גאולה בעלת תהליך מקדים וארוך, אשר מסתיימת במהירות גדולה, בחיפזון. גאולה אשר כנשר, נדמית כנקודה רחוקה וקבועה בשמים, נקודה שרק מתרחקת ומתרחקת ממך, עד אשר בתנועה אדירה ובתנופה - צולל אליך הנשר. מגיעה הגאולה ברגע אחד. אם כן, מה יכולים אנחנו ללמוד מהגאולה כשמתוארת היא כך? מה יציאת מצרים מגלה לנו גם על התקופה בה חיים אנו עכשיו, על גאולה ותהליכים?
עשר המכות - עונש למצרים או לימוד לעמ"י? - הרב אברהם וולפסון
מההיכרות שלנו עם עשר המכות, מקבלים אנו התרשמות כי המכות באו להעניש את מצרים על מעשיהם. זו ההסתכלות הרגילה על עשר המכות. אך בפסוקי התורה המתארים את עשר המכות, נשמע בצורה ברורה כי מטרת המכות היא פעולה מעשית. המכות באות על מנת להוציא את בני ישראל מתוך מצרים. איך דברים אלה מסתדרים עם כך שבספר בראשית, יודעים אנו כי הקב"ה כחלק מתיאור השיע בוד בברית בין הבתרים, מבטיח על ענישת אותו ה-'גוי אשר יעבודו'? לשם מה ולשם מי בעצם נשלחו עשר המכות, ואיך כל זה מתקשר לליל הסדר?
כמה מעלות למקום עלינו - האמנם דיינו? - הרב אליאב פלהיימר
בפיוט 'דיינו' המושר בליל הסדר נאמר כי די לנו בניסים מסוימים, אף אם לא נעשו עמנו ניסים נוספים, אך הדבר קשה - האם אכן יכולנו להסתדר עם חלק מהניסים בלבד? וכי מה הטעם לקבל את ממונם לולא שיקע צרינו בים? במהלך השיעור הרב עסק בשאלה זו ונתן מספר הס ברים המאירים באור חדש את היחס לניסים שנעשו לנו.






