מסביב לפרשה
הרב יואב פלדמן
בחוקותי - הרהור בדברי תורה
מה הוא מעמד ההרהור בדברי תורה? האם מותר להרהר בדברי תורה לפני שמברכים את ברכות התורה? ומה לגבי פסיקת דין בלא נתינת טעם? האם כתיבת דברי תורה היא כהרהור? ואיך זה קשור לעדות? והאם בכלל צריך לברך כשלא עושים מעשה? האם אדם צריך לברך לפני שהוא שומע דבר תורה מדין שומע כעונה? האם מותר להרהר בדברי תורה בין התקיעות של ראש השנה? והאם מותר להרהר בדברי תורה בתשעה באב? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.
בהר - השבת ריבית
האם יש מצוות עשה להשיב את הריבית? והאם הדיינים יכולים להוציא אותה בכפייה? ומה היחס בין השבת ריבית להשבת גזל? על מי מוטלת חובת ההשבה? האם ריבית נחשבת ממון המלווה? האם ניתן למחול על החזרת הריבית? למה בריבית קצוצה לא יורדים לנכסיו של המלווה? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.
אמור - מטרת העינויים ביום כיפור
האם איסורי העינוי שאינם אכילה ושתייה הם מדאורייתא, דרבנן, או שמא התורה מסרה את ההגדרה לחכמים? מדוע למלך וכלה מותר לרחוץ ביוה"כ? האם מצוות העינוי היא מדין שביתה או מדין סיגוף? האם חולה ביום הכיפורים יכול לשתות מיץ במקום מים? והאם מותר לקחת קלי צום לפני הצום? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.
קדושים - יסוד דין לפני עיוור
מהו יסוד דין לפני עיוור לא תתן מכשול? מה ההגדרה של מכשול ומי נחשב לעיוור? האם דין זה הוא דין עצמאי או נספח לכל איסור ואיסור? והאם מותר לתת כוס תה לאדם שלא יברך? ומה אם הוא יכול להשיג תה בכוחות עצמו? ומה יעשה חייל שחבריו לצבא לא שומרים תורה ומצוות - האם יתבדל מהם כדי לא להכשיל או שמא ערך הערבות גובר? בשיעור נעסוק בשאלות אלה ועוד.
יתרו - קידוש במקום סעודה
האם יש משמעות לקידוש המתקיים במקום בו אין מי שסועד? מה תוקפו של קידוש בבית הכנסת כאשר כולם הולכים לסעוד בביתם? האם יש הבדל בעניין זה בין קידוש הלילה לקידוש היום והאם סעודה היא דווקא בלחם או שמא די בכך שיאכל אדם דבר מה יחד עם הקידוש כדי שהדבר ייחשב קידוש במקום סעודה? על שאלות אלה ועוד נענה בעוד שיעור בסדרת מסביב לפרשה.
וארא - נתינת כבוד למלכות
האם צריך כבוד למלך מאומות העולם? מה היחס בין הכבוד שנותנים למלך ישראל לבין הכבוד הניתן למלכי אומות העולם? האם מותר לעבור על איסורים לשם נתינת כבוד זה ומה הגבול לכך? ומה בכלל ההגדרה למלך שלו יש לתת כבוד? והאם נשיא ארצות הברית נכלל בעניין זה? על שאלות אלה ועוד נענה בשיעור על פרשת וארא.
ויחי - קריאת שמע שעל המיטה
מה עניינה של קריאת שמע שעל המיטה? האם נועדה היא ללימוד תורה לפני השינה או שמא הגנה מפני המזיקים? מה עניינה של ברכת המפיל ומתי אומרים אותה - האם בכל פעם שהולכים לישון או שמא רק בלילה, פעם ביום? מה היחס בין ברכת המפיל לקריאת שמע שעל המיטה - מה אומרים קודם ומה חידושו של הרמב"ם בעניין זה? על כל זאת ועוד נדבר בשיעור נוסף של סדרת מסביב לפרשה.
תולדות - ברוך שפטרני
"וַיִּגְדְּלוּ הַנְּעָרִים וַיְהִי עֵשָׂו אִישׁ יֹדֵעַ צַיִד אִישׁ שָׂדֶה וְיַעֲקֹב אִישׁ תָּם יֹשֵׁב אֹהָלִים - משל להדס ועצבונית שהיו גדילים זה על גבי זה וכיון שהגדילו והפריחו זה נותן ריחו וזה חוחו. כך כל שלוש-עשרה שנה הולכים שניהם לבית הספר ובאים מבית הספר, לאחר י"ג שנה זה הולך לבתי מדרשות וזה הולך לבתי עבודה זרה. אמר רבי אלעזר ברבי שמעון: צריך אדם להיטפל בבנו י"ג שנה, מכאן ואילך צריך שיאמר: ברוך שפטרני מענשו של זה". נעיין בכמה מפרטי ההלכות והדיונים סביב ברכת 'ברוך שפטרני' שמברך האב בבר המצווה של בנו. כדרכנו, מתוך העיון בהלכות נעמוד גם על משמעותה של ברכה זו - ברכה מיוחדת שמציינת רגע מיוחד בעיצוב אישיותו של כל נער ונער.
בכל שבוע נעסוק בעיקרון למדני העולה מהפרשה בצורה קצרה ותמציתית המחזירה אותנו לטעם הלמדנות הישיבתית בקצרה.
השיעור עולה בכל יום ג בשעה 14:00.
מוזמנים לקבוצת לומדים בווטסאפ יחד עם הרב (עדכונים על שיעורים שעלו, אפשרות לשאול ולדון)