top of page

מסביב לפרשה

הרב יואב פלדמן

הרב יואב פלדמן

סוכות - חיוב הולכי דרכים בסוכה

מה מקור הפטור של הולכי דרכים מהסוכה? האם הולכי דרכים ביום חייבים לבנות סוכה ללילה? האם אפשר לצאת לטיול בסוכות, בידיעה שלא תהיה בדרך סוכה? מה נחשב כצורך שמתיר פטור מהסוכה? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

יום כיפור - הנאת גרונו ומעיו

כיצד אכילה אסורה בהנאת גרונו או בהנאת מעיו? למה השיעור של אכילה ביום כיפור שונה מכל שאר איסורי האכילה? האם יש הבדל בין יום כיפור לשאר איסורי אכילה לעניין הגדרת האכילה? האם אינפוזיה אסורה ביום כיפור? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

ראש השנה-שופר - תקיעה או שמיעה

האם מהות המצווה היא לתקוע בשופר או לשמוע קול שופר? האם יכולה להיות עמדת ביניים בין שתי הגישות? האם צריך כוונה כדי לצאת ידי חובה? והאם שופר יוצא דופן בנושא הזה? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

נצבים-וילך - כתיבת ספר תורה

האם צריך לכתוב ספר תורה או שאפשר גם לקנות ספר? האם כדאי להקדיש את ספר התורה שלך לבית הכנסת? האם אפשר גם לכתוב או לקנות ספרים וחומשים כדי לקיים את המצווה? האם אפשר לכתוב ספר תורה בשותפות? האם נשים פטורות מכתיבת ספר תורה? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

כי תבוא - מצוות צריכות כוונה

מה המקור לכך שמצוות צריכות כוונה? האם להלכה מצוות צריכות כוונה? כיצד אפשר ליישב את הסתירה ברמב"ם בנושא? האם צריך כוונה במצוות דרבנן? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

כי תצא - קניין גט על ידי אשה

איך אישה קונה גט ע"י קנין חצר? האם אדם יכול להקנות חצר ע"י הנחת שטר המכר בחצר? האם אישה צריכה לקנות את הגט, או מספיק רק הגעה פיזית של הגט לרשותה? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

שופטים - פלגינן דיבורא

האם אפשר לחלק את הדיבור בעדות, כך שיהיה נאמן כלפי חברו ולא כלפי עצמו? מה היא התלבטות הגמרא האם פלגינן דיבורא באשתו? מה היחס בין פלגינן דיבורא לכלל עדות שבטלה מקצתה בטלה כולה? האם עדי פירעון יכולים להיות קרובים של הערב? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

ראה - איסור ייחוד

מה המקור לאיסור ייחוד? האם האיסור הוא מדאורייתא גמור? מה התוקף של איסור ייחוד בחייבי לאוין? באיזה מקרים אין איסור ייחוד? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

עקב - מאה ברכות בכל יום

מה המקור לחיוב מאה ברכות? מה התוקף של חיוב מאה ברכות, ומה עניינו? איך מגיעים כל יום למאה ברכות? האם נשים חייבות במאה ברכות? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

ואתחנן - לפנים משורת הדין

מה משמעות הציווי "ועשית הישר והטוב"? האם אפשר לכפות על עשייה לפנים משורת הדין? אם אפשר לכפות, אז באיזה אמצעים? האם הקהילה חייבת לתת פנסיה לשוחט? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

דברים - יציאה מהארץ לחו"ל

באיזה תנאים אפשר לצאת מהארץ לחו"ל? האם מותר לטוס על מנת לבקר בקברי צדיקים? האם מותר לטוס לחו"ל לטיול? ואיך זה קשור לגילוח בחול המועד? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

מטות-מסעי - יציאה מעיר מקלט

למה רוצח בשגגה לא יוצא מעיר מקלט אפילו כשכל עם ישראל צריך אותו? האם אדם צריך להכניס את עצמו לספק סכנה כדי להציל אחרים? ומה לגבי כניסה לספק סכנה בזמן מלחמה? ומה אפשר ללמוד מזה על עיר המקלט? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

פנחס - קבלת שבת מוקדמת

מה המקור לקבלת שבת מוקדמת? כיצד זה אפשרי מבחינת זמן תפילת ערבית? האם כשהבעל מקבל שבת מוקדם האישה יכולה עדיין לעשות מלאכה? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

בלק - נשק בבית הכנסת

האם מותר להיכנס לבית המדרש עם נשק? ומה לגבי בית הכנסת? והאם לכסות את הנשק יועיל? ומה הדין של סכין מגולה בברכת המזון? ומה הדין של רובה ואקדח שאינם טעונים? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

חקת - כהנים בקברי צדיקים

האם כהנים יכולים ללכת לקברי צדיקים? האם צדיקים טמאים בטומאת מת? האם מותר להיטמא לנשיא? מי נחשב נשיא לעניין זה? האם כהנים יכולים להיכנס למערת המכפלה? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה

קרח - מכירי כהונה

מי הם מכירי כהונה? כיצד זה עובד? כיצד מקיימים בכך מתנת נתינה? האם מתנות כהונה הן סוג של משכורת? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

שלח - הפרשת חלה

מה היחס בין ההוצאה מהטבל ובין נתינת החלה לכהן? מה הוא שיעור חלה? והאם צריך להפריש מהטבל גם כשלא רוצים לאכול אותו? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

בהעלותך - המתנה בין בשר לחלב

למה צריך להמתין בין בשר לחלב? כמה זמן צריך להמתין ביניהם? מה עושים אם נתקע הבשר בין השניים? והאם צריך להמתין בין שומן של בשר לחלב? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

נשא - עד טומאה בסוטה

אישה שבעלה קינא לה ונסתרה בפני שני עדים, מה הדין אם יש עד טומאה? ומה קורה אם העם מרננים אחריה שהיא נטמאה? האם כשהחשוד בבעילה מודה שנבעלה לו, מאמינים לו? ומה ההלכה בימינו כשאין מים מרים? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

במדבר - שמירת המקדש

מה היא מטרת שמירת המקדש? מתי יש מצווה לשמור על המקדש? מי יכול לשמור? והאם שייך לשמור גם בזמן הזה? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

בחוקותי - הרהור בדברי תורה

מה הוא מעמד ההרהור בדברי תורה? האם מותר להרהר בדברי תורה לפני שמברכים את ברכות התורה? ומה לגבי פסיקת דין בלא נתינת טעם? האם כתיבת דברי תורה היא כהרהור? ואיך זה קשור לעדות? והאם בכלל צריך לברך כשלא עושים מעשה? האם אדם צריך לברך לפני שהוא שומע דבר תורה מדין שומע כעונה? האם מותר להרהר בדברי תורה בין התקיעות של ראש השנה? והאם מותר להרהר בדברי תורה בתשעה באב? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

בהר - השבת ריבית

האם יש מצוות עשה להשיב את הריבית? והאם הדיינים יכולים להוציא אותה בכפייה? ומה היחס בין השבת ריבית להשבת גזל? על מי מוטלת חובת ההשבה? האם ריבית נחשבת ממון המלווה? האם ניתן למחול על החזרת הריבית? למה בריבית קצוצה לא יורדים לנכסיו של המלווה? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

אמור - מטרת העינויים ביום כיפור

האם איסורי העינוי שאינם אכילה ושתייה הם מדאורייתא, דרבנן, או שמא התורה מסרה את ההגדרה לחכמים? מדוע למלך וכלה מותר לרחוץ ביוה"כ? האם מצוות העינוי היא מדין שביתה או מדין סיגוף? האם חולה ביום הכיפורים יכול לשתות מיץ במקום מים? והאם מותר לקחת קלי צום לפני הצום? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

קדושים - יסוד דין לפני עיוור

מהו יסוד דין לפני עיוור לא תתן מכשול? מה ההגדרה של מכשול ומי נחשב לעיוור? האם דין זה הוא דין עצמאי או נספח לכל איסור ואיסור? והאם מותר לתת כוס תה לאדם שלא יברך? ומה אם הוא יכול להשיג תה בכוחות עצמו? ומה יעשה חייל שחבריו לצבא לא שומרים תורה ומצוות - האם יתבדל מהם כדי לא להכשיל או שמא ערך הערבות גובר? בשיעור נעסוק בשאלות אלה ועוד.

אחרי מות - כיסוי הדם

האם מצוות כיסוי הדם היא עצם הכיסוי שהמצווה היא לכסות בעפר? איך נוסח הברכה קשור לשאלה זו? מתי בדיוק מברכים על מצוות כיסוי הדם, מה ניתן ללמוד מכך על האפשרות לברך באמצע מעשה מצווה, ואיך כל זה קשור לברכה על נטילת ידיים? על שאלות אלה ועוד נענה בשיעור נוסף בסדרת מסביב לפרשה.

מצורע - עד אחד נאמן באיסורים

מניין לנו שעד אחד נאמן באיסורים בכל מקרה, אולי דווקא בספק איסור הוא נאמן? מה יסוד האמון שנתנה התורה בעד אחד? בשיעור נענה על שאלות אלו ונראה מה ההשלכות ההלכתיות ביסודות השונים.

תזריע - צרעת בזמן הזה

מדוע אין דין צרעת בימינו? אמנם לא ניתן להיטהר, אך מדוע לא יטמאו כהנים נגעי צרעת? האם תיתכן טומאה ללא טהרה ואילו כהנים יכולים לטמא? על זאת ועוד נדון בשיעור לכבוד פרשת תזריע.

שמיני - חיוב הבדלה

מה המקור לחיוב הבדלה? האם הוא מדאורייתא או מדרבנן? מה זמנה של מצוות ההבדלה? מה יסוד החיוב במצווה ומה עשה הרב יואב כשנעשה בר מצווה במוצאי שבת? על שאלות אלו ועוד נענה בשיעור נוסף של מסביב לפרשה.

צו - ברכת הגומל

מדוע בקרבן התודה ישנו מספר גבוה של לחמי תודה ואיך זה קשור להבעת התודה? מיהם החייבים בהודאה בברכת הגומל, האם יש קשר לחייבי קרבן תודה ובאיזו מסגרת יש להודות לה'? האם יש לברך בעמידה דווקא והאם גם אדם שטס במטוס חייב לברך? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

ויקרא - מצוות זכירת עמלק

מהי מצוות זכירת עמלק? האם צריך לזכור דווקא בפה ומה תדירות קיום המצווה? האם קריאת פרשת זכור היא מהתורה ומה יעשה אדם שיכול לשמוע קריאת זכור או מגילה אבל לא את שתיהן? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק לכבוד שבת זכור.

פקודי - הבחירה במקדש ובירושלים

מה המשמעות של הבחירה בירושלים ובמקדש? מה אומר הדין של קדושה ראשונה קידשה לשעתה וקידשה לעתיד לבוא והאם מותר להקריב במקומות אחרים? מה מקור דין זה ומה ההשלכות שלו? בשיעור נדון ביסודות שונים הקשורים לדיני קדושתה של ירושלים והמקדש וההשלכות ההלכתיות של קדושה זו.

ויקהל - הבערה בשבת

מדוע מלאכת הבערה נכתבה בנפרד ממלאכות השבת האחרות? מה המשמעות של זה? ומה יסוד המחלוקת אם הבערה לחלק יצאת או ללאו יצאת? על שאלות אלה ועוד נענה בשיעור לפרשת ויקהל.

כי תשא - מעשה שבת

מה דינו של מעשה שבת? האם הוא מותר בהנאה? באילו מצבים? ומה מקורו של דין זה? האם יש הבדל בין מזיד לשוגג בעניין זה? מה יעשה חייל שהביאו לו למוצב אוכל בשבת והאם יש השלכה הלכתית גם על הכלי בו בישלו בשבת? על שאלות אלה ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה לפרשת כי תשא.

תצוה - חיסור וייתור בגדי כהונה

מה דינו של כהן שחיסר אחד מבגדי הכהונה? האם כל הבגדים זהים בעניין זה או שיש הבדל ביניהם? ומה דינו של כהן שלבש בגד כהונה נוסף? ואם הוא לבש בגד נוסף שאינו בגד כהונה? על שאלות אלה ועוד נענה בשיעור לפרשת תצווה.

תרומה - הדלקת המנורה

האם הדלקת המנורה היא עבודה? מה דינו של זר המדליק את המנורה? והאם ייתכן שזו עבודה ובכל זאת היא כשרה בזר? ומתי המנורה דלקה - רק בלילות או גם בימים? על שאלות אלה ועוד נענה במהלך השיעור לכבוד פרשת תרומה.

משפטים - הליכה אחר הרוב

מה ההבדל בין רובא דאיתא קמן לרובא דליתא קמן? מה מקור הדין בכל אחד מהם? והאם הליכה אחר הרוב היא ניהוג משפטי או בירור במציאות? על שאלות אלה ועוד נענה בפרק נוסף על פרשת משפטים.

יתרו - קידוש במקום סעודה

האם יש משמעות לקידוש המתקיים במקום בו אין מי שסועד? מה תוקפו של קידוש בבית הכנסת כאשר כולם הולכים לסעוד בביתם? האם יש הבדל בעניין זה בין קידוש הלילה לקידוש היום והאם סעודה היא דווקא בלחם או שמא די בכך שיאכל אדם דבר מה יחד עם הקידוש כדי שהדבר ייחשב קידוש במקום סעודה? על שאלות אלה ועוד נענה בעוד שיעור בסדרת מסביב לפרשה.

בשלח - שלוש סעודות בשבת

מה המקור לחיוב שלוש סעודות בשבת? האם זהו חיוב דאורייתא? באילו זמנים של היום יש לאכול סעודות אלו והאם נוהגים כשורה אלו המקלים שלא לאכול לחם בסעודה שלישית? על שאלות אלו ועוד נענה בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

בא - מצוות עשה שהזמן גרמן

מה מקור הפטור לנשים במצוות עשה שהזמן גרמן? מה הטעם לפטור זה? האם יש הבדל בין מצוות שבגופן למצוות שאינן בגופן? והאם יש הבדל בין מצוות פרטיות למצוות של כלל ישראל? ומה תעשה אישה שרוצה לקיים את המצווה שפטורה ממנה? במהלך השיעור נדון בשאלות אלו ועוד ונברר את יסודות דין זה.

וארא - נתינת כבוד למלכות

האם צריך כבוד למלך מאומות העולם? מה היחס בין הכבוד שנותנים למלך ישראל לבין הכבוד הניתן למלכי אומות העולם? האם מותר לעבור על איסורים לשם נתינת כבוד זה ומה הגבול לכך? ומה בכלל ההגדרה למלך שלו יש לתת כבוד? והאם נשיא ארצות הברית נכלל בעניין זה? על שאלות אלה ועוד נענה בשיעור על פרשת וארא.

שמות - סיכון עצמי להצלת הזולת

האם אדם צריך להכניס עצמו לספק סכנה על מנת להציל את חברו? האם מותר לו לעשות את זה? ומה בנוגע לתרומת כליה או יציאה לשדה הקרב? על כל זאת ועוד בפרק נוסף של מסביב לפרשה.

ויחי - קריאת שמע שעל המיטה

מה עניינה של קריאת שמע שעל המיטה? האם נועדה היא ללימוד תורה לפני השינה או שמא הגנה מפני המזיקים? מה עניינה של ברכת המפיל ומתי אומרים אותה - האם בכל פעם שהולכים לישון או שמא רק בלילה, פעם ביום? מה היחס בין ברכת המפיל לקריאת שמע שעל המיטה - מה אומרים קודם ומה חידושו של הרמב"ם בעניין זה? על כל זאת ועוד נדבר בשיעור נוסף של סדרת מסביב לפרשה.

ויגש - עשרה בטבת שחל ביום שישי

מה דינו של צום עשרה בטבת שחל ביום ששי? ומה היה קורה אילו היה חל בשבת? מדוע התייחד צום זה בדחייתו את השבת וכיצד ניתן לעבור על עונג שבת? ומה ההבדל בין צום זה לצומות האחרים? בשיעור נענה על שאלות אלה ונברר את יסודו של צום עשרה בטבת.

מקץ - משפט על פי אומדנא

באופן חריג, נקרא השבת את הפטרת פרשת מקץ - מחלוקת שתי הנשים ומשפט שלמה. האופן הייחודי בו פעל שלמה והכריע את הדין, מוביל לשאלה חשובה של משפט על פי אומדנא.

וישב - פדיון שבויים

מתוך סיפורו של יוסף שנמכר על ידי אחיו לשבי במצרים, נתבונן בשאלה שלצערנו רלוונטית בימים אלו - דין פדיון שבויים. נעיין בכלל המופיע במשנה 'אין פודין את השבויים יתר על דמיהן', בטעמים השונים שמופיעים לכלל זה בגמרא, ובדיונים השונים שעולים לאור זאת בראשונים ובפוסקים.

וישלח - הצלה 'באחד מאבריו'

ויצא - דין פועל

תולדות - ברוך שפטרני

"וַיִּגְדְּלוּ הַנְּעָרִים וַיְהִי עֵשָׂו אִישׁ יֹדֵעַ צַיִד אִישׁ שָׂדֶה וְיַעֲקֹב אִישׁ תָּם יֹשֵׁב אֹהָלִים - משל להדס ועצבונית שהיו גדילים זה על גבי זה וכיון שהגדילו והפריחו זה נותן ריחו וזה חוחו. כך כל שלוש-עשרה שנה הולכים שניהם לבית הספר ובאים מבית הספר, לאחר י"ג שנה זה הולך לבתי מדרשות וזה הולך לבתי עבודה זרה. אמר רבי אלעזר ברבי שמעון: צריך אדם להיטפל בבנו י"ג שנה, מכאן ואילך צריך שיאמר: ברוך שפטרני מענשו של זה". נעיין בכמה מפרטי ההלכות והדיונים סביב ברכת 'ברוך שפטרני' שמברך האב בבר המצווה של בנו. כדרכנו, מתוך העיון בהלכות נעמוד גם על משמעותה של ברכה זו - ברכה מיוחדת שמציינת רגע מיוחד בעיצוב אישיותו של כל נער ונער.

חיי שרה - שבע ברכות

וירא - יסוד ברכות הנהנין

10 דקות של עיו - "
פרשת שבע -הרב סבתו
פלייליסט פסח
והגדת לבנך
הגדה של פסח - הרב ליפשיץ
שמיטה בקצרה - הרב אבינר

בכל שבוע נעסוק בעיקרון למדני העולה מהפרשה בצורה קצרה ותמציתית המחזירה אותנו לטעם הלמדנות הישיבתית בקצרה.
השיעור עולה בכל יום ג בשעה 14:00.
מוזמנים לקבוצת לומדים בווטסאפ יחד עם הרב (עדכונים על שיעורים שעלו, אפשרות לשאול ולדון) 

מסביב לפרשה
bottom of page