עשר דקות של עיון - מועדי אייר
הרב ישי אנגלמן
ח. מעמדם ההלכתי של כיבושי צה"ל - ב
בפרק זה נמשיך לעיין בשאלה מה ההשפעה ההלכתית של כיבושי צה"ל. נראה שוב את הקשר העמוק הקיים בשיטת הרמב"ם בין מעמדה ההלכתי של ארץ ישראל לבין העם היושב בה, ולהפך, ונעמוד מתוך כך על שיטתו העקרונית של הרמב"ם בסוגיה, כפי שהבינוהו כמה מפוסקי זמנינו ובראשם הציץ אליעזר, שמסקנתו הלכה למעשה בסוגיה זו מפתיעה ומחודשת.
ז. מעמדם ההלכתי של כיבושי צה"ל - א
מה המעמד ההלכתי של שטחים שנכבשו על ידי צה"ל במלחמות העצמאות וששת הימים? האם העובדה שהשטחים נמצאים תחת ריבונות יהודית מספיקה בכדי להחיל את קדושת הארץ על המקום? האם קדושת הארץ בכלל, מצריכה פעולה הלכתית של 'הקדשה', או שהקדושה נובעת ממילא, מעצם העובדה שעם ישראל יושב בארצו?
ו. נוסח תפילות יום העצמאות
רבים מרגישים כי נוסח התפילה שהתקבל ברוב קהילות ישראל בימינו, בתפילת ערבית ושחרית של יום העצמאות, 'לא מספיק'. בפרק זה נעלה הצעות שונות שהוצעו על ידי רבנים וחכמים בני דורנו שיש בהם בכדי לייחד ולהעשיר את תפילות יום העצמאות, ולמלא את הנפש בהודאה גדולה לקב"ה על כל הטוב שעשה עם אבותינו ואיתנו.
ג. מצוות תרועת החצוצרות במלחמה ובימי השמחה
מה הקשר בין חצוצרות המלחמה לחצוצרות של ימי השמחה? מדוע מנאן הרמב"ם למצווה אחת בלבד, ומה הקשר בין שתיהן לתרועת החצוצרות בכינוס העדה במדבר? עוד בפרק זה: על הסיבה העקרונית לפיה בזמן הגלות לא התקיימה מצוות תרועת החצוצרות בזמן הצרות, ועל הקשר העמוק בין החצוצרות ליום הזיכרון.
א. מלחמת עזרת ישראל מיד צר - מה מחייב לצאת למלחמה?
בפרק זה נפתח את הדיון בשאלה מה עומד בסיס קביעת הרמב"ם כי מלחמת עזרת ישראל מיד צר מוגדרת כמלחמה מצווה, ונראה את המורכבות הקיימת בקישור המצווה לגדרי איסור '