top of page

שיחות

רבני הישיבה

רבני הישיבה

מה אנחנו לוקחים מפורים לימי השגרה?

בשנה שלנו משובצים ימים מיוחדים, רגלים, וימי שמחה ואבל. בימים הללו אנחנו מתייחדים באווירה ובמצב רוח מסויים, ובשגרה אנו חיים את היום יום. בשיחה נדבר על כך שצריך לשאוב מכל חג לימות החול, ועל החשיבות הגדולה של ימי השגרה. נתמקד במסרים הגותיים ונפשיים שישארו איתנו מימי הפורים.

מה אנחנו לוקחים מפורים לימי השגרה?

בשנה שלנו משובצים ימים מיוחדים, רגלים, וימי שמחה ואבל. בימים הללו אנחנו מתייחדים באווירה ובמצב רוח מסויים, ובשגרה אנו חיים את היום יום. בשיחה נדבר על כך שצריך לשאוב מכל חג לימות החול, ועל החשיבות הגדולה של ימי השגרה. נתמקד במסרים הגותיים ונפשיים שישארו איתנו מימי הפורים.

"כל מעשיך יהיו לשם שמים"

הראשונים הראו איך צריך לשקול את כל המעשים היומיומיים של האדם כדי שישמשו לעבודת ה'. בשיחה נתמקד בהיבט החברתי והלאומי. בחירת מקצוע והרצון לתרום לעם ישראל במה שאדם עוסק בו רוב שעות היום יכולים להיות עשייה גדולה לשם שמים.

ההתגלות בים סוף וההתגלות בהר סיני - מה ביניהן?

חז"ל אומרים ש"ראתה שפחה על הים מה שלא ראה יחזקאל בן בוזי הנביא", בשיחה נשאל מה בין ההתגלות בקריעת ים סוף שמתאפיינת בחוויה עזה, לזו של מעמד הר סיני שנובעת מדרך ארוכה? ונבין את חשיבותה של אמונה שנובעת מדרך ארוכה - שמטבעה מעצבת ומשכללת את העובר בה. אדם יכול להישאר בחוויה עצמה ויכול להשתמש בה כדי לסלול דרך לאורה.

מה נאה אילן זה' – היחס ליופי שבטבע

מה יחסם של חז"ל כלפי הטבע ויופיו? האם יש אמת בטענות שהעלו כנגדם הוגים וסופרים חילונים בראשית ימי הציונות? לקראת ט"ו בשבט נעסוק במשנה במסכת אבות שמגנה את העוצר מלימודו ואומר "מה נאה אילן זה". הרב העלה את התהייה, מה דברים אלו אומרים על יחסם של חז"ל כלפי הטבע ויופיו, והראה כי דברים אלו שימשו הוגים וסופרים שונים לדבר סרה כנגד היהדות וגישתה לטבע ולעולם. הרב הציג פרשנויות שונות לדברים אלו, והראה את המנעד הרחב בין אלו שהבינו את הדברים כפשוטם ועד אלו שסברו שאין באמירה "מה נאה אילן זה" דבר מגונה כלל, כל עוד היא מגיעה מתוך חיבור וקשר לתורה ולאמונה.

מבט תורני על צורת השלטון הדמוקרטית

"כשמתרחשות התפתחויות יוצאות דופן צריך להתייחס אליהן ולתת לגביהן מבט של תורה" - בימים באחרונים אנחנו שומעים על מחלוקת בין הרשות השופטת לזו המחוקקת. בשיחה נשאל: האם לרשויות המחוקקת, המבצעת והשופטת ולמושג 'הפרדת הרשויות' יש משמעות תורנית? בדמוקרטיה הנורמה העליונה היא רצון העם, מה הנורמה העליונה על פי התורה? האם כשתהיה סנהדרין הכל יהיה ברור וחד משמעי כמו שמדמיינים? איזה תוקף הלכתי יש לחוקי הכנסת? ואיזה ערך מצורת השלטון של התורה חשוב לשמר ולטפח במצב הנוכחי? בכל השאלות הללו נעסוק בשיחה זו בהרחבה.

האגדה - חשיבותה ומשמעותה

התלמוד, כתבי חז"ל וכתבי רש"י מלאים באגדה - חכמים סללו לנו דרך במיזוג של הלכה ואגדה, שכל ורגש - שני עולמות שהאדם זקוק להם. בשיחה רצופת דוגמאות מרחבי עולם האגדה נדבר על החשיבות של האגדה, מה היא כוללת, ועל צורות שונות של לימוד אגדה.

להתהלך לפני ה' בימינו

את השיחה מפי הרב יהושע כץ, רב העיר מעלה אדומים, נפתח בסעיף הראשון בשולחן ערוך: "יתגבר כארי לעמד בבקר לעבודת בוראו", למה האדם קם? לעבודת בוראו. דרך עיסוק בדברי הפוסקים, במורה נבוכים, ובתיאורי התורה על האבות, נבין מהי המטרה אליה האדם צריך לשאוף, האדם מתנהג אחרת כשהוא מבין שהוא נמצא מול המלך.

שלוש תשובות לשאלה אחת בעבודת ה'

נדבר על סוגיה אמונית שחז"ל מעלים שלוש פעמים לאורך הש"ס ובכל מקום הם עונים תשובה אחרת. האם יש קשר בין התשובות? ומה נלמד מזה על עבודת ה'?

דילמות מוסריות בזמן המלחמה

אנחנו נמצאים בתקופה שיש בה דילמות מוסריות, אחרי המלחמה היה הרגשה כללית שיש "לעשות דין ברשעים", בשיחה נשאל האם פעולה מתוך רגשי נקמה זה חיובי, נסביר שיש הבדל בעניין בין הנהגת הציבור לפרט, ומתוך כך את ההכרח שיש בהנהגה הראויה לאמון, ונפרט היכן יכולה לצמוח הנהגה שכזו.

ההתמודדות עם תרבות יוון - בימים ההם בזמן הזה

העובדה שמכל המועדים שבמגילת תענית נפסק שדווקא חנוכה יישאר לדורות מעידה על כך שהוא עדיין משמעותי ורלוונטי. מקובל להסביר שחנוכה זה סמל ההתמודדות התרבותית, בשיחה נשאל מדוע מכל ההתמודדויות ההתמודדות של ימי בית שני מול יוון היא זו שנבחרה להיחגג עד ימינו, לתשובות תהיינה משמעות חשובה לגבינו.

הרגישות הנדרשת מעובד ה'

מדוע ביקרו חז"ל את יעקב? מדוע קוצרה תפילתו של כהן גדול ביום הכיפורים? למה רבי ישראל מסלנט חסך במי נטילת הידיים? בשיחה רצופת מקורות וסיפורים, נראה מהי רמת הרגישות הנדרשת מעובד ה', ועל אילו דברים חשובים ויתרו חכמינו כדי למנוע עצבות, בושה או דאגה לאחרים.

התמודדות עם אתגרים

במסגרת הפולמוס סביב הגיוס לצבא, טוענים כלפינו שבמבחן המעשה רבים מבני הציונות הדתית "מתקלקלים" בצבא... האם המחיר הרוחני שווה? נדון בשאלה האם מותר "להסתכן מבחינה רוחנית" - האם מותר לאדם להכניס את עצמו לאתגרים שיש בהם סיכון רוחני?

נסירת המידות

הרב קוק בספרו מוסר אביך אומר חידושים בתחום החינוך והמידות והרב סבתו רוצה לעמוד עליהם. הרב קוק פונה למחנכים ולאנשים שרוצים לחנך או לתקן את מידותיהם לעשות זאת בזהירות. בשיחה רצופת דוגמאות מעשיות , נדבר על ""נסירת המידות"" - החשיבות של ההבחנה בין מידות קרובות. שאחת מהן יכולה להיות חשובה מאוד והמצרנית לה מסוכנת מאוד.

בזכות מי מנצחים?

"בזכות מי מנצחים?" זו שאלה שעולה כל הזמן בישיבות חרדיות, לפיהן הניצחון הוא בזכות בני הישיבות - שם החזית האמיתית. האומנם?

בעיית המגזרים

למי אנחנו יותר קרובים, לחרדים או לחילונים?. האם השאלה הזו נכונה בכלל?. בעקבות הביקורת על גיוס, נדון על מגזרים, סטיגמות, ועל היחיד והציבור.

מפתח לבריאות והצלחה

עד לאיזה תאריך נמשכים הימים הנוראים? מהו סוד הלשון? כיצד הוא קשור לסוכות? איך הוא מכין אותנו ליום הכיפורים? זכינו לארח בהיכל בית המדרש רגע לפני יום כיפור, את הרב מאיר גולדוויכט לשיחה לקראת היום הקדוש.

הסוד של יום הכיפורים

התורה מפרטת מה עניינו של יום כיפור, ביום הכיפורים יש שתי כפרות. כפרת המקדש שמבצע הכהן הגדול, וכפרת עם ישראל שמתבצעת ע"י הקב"ה "כי ביום הזה יכפר עליכם". מה משותף לשתי הכפרות?. בשיעור הרב יקביל בין הכפרות באמצעות הפסוק: "השוכן איתם בתוך טומאותם".

כוחותיה הפנימיים של אומה חפצת חיים

מה היחס לציון הלועזי של יום הטבח? מה הייחודיות של אומתנו? וכיצד קשורה לימים הנוראים? רה"י הרב סבתו בהיכל בית המדרש מקריא קטע שנתבקש לכתוב לעיתון לאירועי היום - שביעי באוקטובר.

תשובה ורגשות אשם

בשיחה נשאל מה מקומן של נקיפות המצפון ורגשות האשם בתהליך התשובה.

מלכויות זכרונות ושופרות

במסע מרגש, עם הרב יהושע כ"ץ, רב העיר מעלה אדומים, נעסוק בתפילת מוסף של ראש השנה, שהמילים "מלכויות, זכרונות ושופרות" מעידות על כל תוכנה. מה זה בדיוק מלכויות זכרונות ושופרות? מהו המפתח שמעניק לנו בעל ספר העיקרים, ר' יוסף אלבו, להבנת תפילת מוסף של ראש השנה? מה הן המחשבות שצריך לחשוב בזמן התקיעות?

גדול השלום

בתקופה האחרונה אנו עוסקים בענייני מלחמה, כעת נעסוק בנושא השלום. בדברי חכמים יש עיסוק יוצא דופן בהדגשת מעלת השלום, על ידי ביטויים מיוחדים, ביניהם הביטוי "גדול השלום" וראיות רבות משלל מקורות. בשיחה נבין מדוע גדול השלום עד כדי שהוא משמש כשמו של הקב"ה, ונשאל איך צריך להתייחס לכוחות השליליים שבעולם לאור גדולת השלום.

מן המצר קראתי י-ה ענני במרחב י-ה

"אי אפשר לתת שיחה בלי להתייחס לתחושה שפושטת בחלקים גדולים של העם, של חרדה. אף שהאמת היא שאני לא שותף לחרדה ולפחד". מתוך תפילת ההלל, הנאמרת בראש חודש, הרב יסביר מדוע יש לעם ישראל סיבות טובות להימנע מחרדה, להתמלא בתקווה ולחסות בה'.

על אמון ואי אמון

בשיחה נעסוק במשמעות של ימי בין המצרים הללו גם בהקשר של תקופתנו. כששאלו את הנביא זכריה על ביטול הצומות הוא התנבא והורה: "ואיש את רעת רעהו אל תחשבו בלבבכם" - לאיזה תיקון הנביא מתכוון? בשיחה נראה שההוראה של הנביא רלוונטית במיוחד לימינו.

כיצד מגיבים לחורבן?

בי"ז בתמוז אנחנו נכנסים לתקופת שלושת השבועות, בה מציינים את החורבן: חורבן הארץ, הגלות. בשיעור נשאל מנין למדו כיצד להגיב לחורבן. ומדוע להתענות על אירועי י"ז בתמוז אם אחר כך יגיעו אירועי תשעה באב החמורים הרבה יותר?

חשיבות החינוך

נדבר על אחד מהלקחים מהמלחמה האחרונה והוא - חשיבות העיסוק בחינוך. כשהמלחמה מתארכת ניתן לראות שהכוח מגיע מהעולם החינוכי שממנו האדם מגיע. אם החינוך הוא עמוק - אדם מקבל כוחות לעמוד בתקופות קשות. שנית, החינוך חשוב לא רק לקיומנו אלא גם להקניית דעות נכונות וליצירת חברה מאוזנת, מכבדת ומקשיבה שחסרה לנו היום מאוד. שלישית, לנו כציבור שומר מצוות, הפתוח לעולם הרחב, הכרחי חינוך מוצלח כדי לגדל בנים ובנות נטועים באמונה ביראת ה' ומחויבות להלכה. נעסוק בהשקפה של התורה על תכונות המחנך והחינוך.

מנהיגים דגולים

בשיחה נדבר על שלושה אישים מהדור הקודם, שלושתם בעלי השפעה אדירה על חוג מסוים בעם ישראל. מנהיגים דגולים שנעסוק בצד השווה והשונה ביניהם: הרבי מלובביץ', הרב צבי יהודה, והחזון איש. נעסוק במידותיהם, אמירותיהם, הצלחותיהם ועמדותיהם. נחתום בצורך הרגשת השותפות בין החוגים בלי להימנע מאמירת עמדתנו.

הרהורים על הפולמוס העכשווי בין בית המדרש החרדי לבין בית המדרש שלנו

מצויים פערים אידאולוגיים בין בית המדרש החרדי לבית המדרש שלנו: כיצד להבין את התקופה שלנו, כיצד להבין את שיבת ציון, וכפועל יוצא, מה התפקיד שלנו בכל זה. ההבדלים בתפיסות מקרינות על היחס לציבור הכללי, היחס לבניין הארץ, ומשפיעים על נושאים רבים. בשיעור נעסוק בשתי סוגיות שהתעוררו בעקבות המלחמה: הטענה "תורה מגנא ומצלא", ובטחון בה' בעת מלחמה כתנאי לניצחון.

מוסר מלחמה תורני

הגישה שלנו לענייני מלחמה מודרכת על פי התורה, בחוק של הקדוש ברוך הוא יש הוראות מוסריות, ומעיון ניתן להבין מהו מוסר המלחמה של התורה. בשיחה נעסוק בכמה עניינים מוסריים יסודיים הקשורים למצב בו אנו נמצאים מתוך התייחסות תורנית והלכתית. ביניהם: החוק הבין לאומי, פגיעה בחפים מפשע, הרעבה ומצור.

ידידיה רזיאל הי"ד - ספר מוסר חדש

את השיחה מעביר הרב ישראל רוזנברג, שבנו ידידיה רזיאל נהרג בשמחת תורה. הרב מתאר שבשמונת החודשים מאז פטירת בנו הוא גילה ספר מוסר חדש שנקרא ידידיה רזיאל, וחלקים ממנו הרב ישראל רוצה לחלוק עמנו, השיחה רצופה סיפורים והנהגות של בנו, ידידיה.

עקבתא דמשיחא

התקופה הסמוכה או המובילה לימות המשיח נקראת "עקבתא דמשיחא". יש תיאורים של חז"ל לתקופה זו, מדובר בתיאורים של מצב קשה - רוחנית, כלכלית וחברתית, עד כדי כך שיש אמוראים, גדולי עולם, שאמרו על המשיח 'יבוא ולא אראנו'. בשיעור נשאל מדוע התקופה המבשרת את ימות המשיח היא כל כך קטסטרופלית?

התורה נקנית בארבעים ושמונה דברים

נהגו בכל ישראל ללמוד בימים שבין פסח לעצרת פרקי אבות, נתמקד בברייתא העוסקת בארבעים ושמונה דברים שהתורה נקנית בהם. יש שני חידושים חשובים במשנה: יש דרכים לקניין תורה, לא מספיק עמל כשרון וידע. חידוש נוסף הוא שלקנין תורה דרושים גם דברים שלא קשורים לעניינים שכליים ולימודיים. בשיעור נסביר ונרחיב על כל אחד מדרכי קניין התורה המפורטים בברייתא.

"והחי יתן אל ליבו" - בין זכרון לעצמאות

ביום הזכרון לחללי צה"ל כדאי לשאול את השאלה מדוע אנו זקוקים ליום זכרון. חז"ל אומרים לנו שעניין האבילות הוא "והחי יתן אל ליבו". זהו משפט המביע התבוננות. נעסוק בשני אופנים של אותה "נתינה אל הלב": שאיבת עוצמות והתרוממות הרוח, ותשובה. בנוסף, נעסוק באור המאיר ביום העצמאות, יום של נס עצום שנתגלו בו עוצמות יוצאות דופן.

צרכים לעומת ערכים

נעסוק בפירוש הרמב"ם למשנה באבות "עשה לך רב וקנה לך חבר". בשיעור נבחין בהבדל בין צרכים, תועלת, הנאה ונחת לעומת ערכים - "מעלה". נתבונן במלחמה שנכפתה עלינו על פי ההבחנה בין צרכים לערכים, על מהותה כמלחמה על ערכים ולא צרכים, ועל לוחמים שמעמידים את ה"ראוי" מעל לכל דבר. בנוסף נעסוק בתפקידו הערכי של עם ישראל בעולם.

שמחת פורים בעת צרה

בתקופה האחרונה שואלים בכל קהילה: איך אפשר לחגוג ולשמוח בפורים השנה למרות המצב הקשה? השאלה הזו נובעת מהנחת יסוד שפורים זה יום היתולי, של הלצות וצחוק. בשיעור נעסוק בשאלה: מדוע חוגגים את פורים? ומה מטרתו?

סדר הגאולה ואחדות ישראל

הגמרא בבבא בתרא מביאה סדרה של סיפורים על רבה בר בר חנה שנראים דמיוניים ומוזרים, כאלו שלא ניתן להבינם בדרך הפשט. בשיעור נעסוק באחד הסיפורים הללו ונבארו על פי דברי הנתיבות. בנוסף נעסוק בשאלת השם משמואל על ימי הבית השני - איך ניתן היה לבנות את בית המקדש השני ללא מלך?. שני הדברים הללו מקבלים משנה תוקף לדורנו - נלמד מרבה בר בר חנה על הצורך להמנע מביטחון מופרז, ונעסוק בדברי השם משמואל המלמדים על דבר שמהווה תנאי לבנין ושלב הכרחי בדרך לבניין בית המקדש - אחדות ישראל.

גיוס תלמידי הישיבות

את הצורך של הצבא בעוד חיילים כולנו רואים. כבר אי אפשר להתכחש למציאות ולטעון שצבא קטן וחכם יכול להחליף את צבא העם רחב השורות. ובכל זאת - לאחינו לומדי התורה בישיבות החרדיות יש טיעונים והצדקות לכך שהם ממשיכים ולומדים תורה בעוז במקום להתגייס. מה ניתן להשיב לטענותיהם? במה מדבריהם הם דווקא צודקים? ואיך אנחנו יכולים להצדיק את השירות המקוצר שלנו, בני ישיבות ההסדר ביחס לאחינו המשרתים שירות מלא?

גיוס תלמידי ישיבות במשנת הראי"ה

קיימת מחלוקת בוערת כיום על גיוס בני הישיבות, האם מלחמה מחייבת נטישה של ספסלי בית המדרש? נתייחס לפולמוס על התייחסותו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק שחי עוד לפני קום המדינה לסוגייה, ולעמדת הרב צבי יהודה בעניינה. ומה קרה כאשר תלו פשקוויל בשם הרב קוק על התנגדות לגיוס תלמידי הישיבות?

מידת הביטחון וביטחון צבאי

בימים האלה אנו עוסקים הרבה בביטחון הצבאי - המונע פגיעה פיזית בעם, אך יש למושג משמעות נוספת - ביטחון בעבודת ה' - מידת הביטחון. האם יש קשר בין שני סוגי הביטחון הללו? נעסוק ביחס בין ביטחון והשתדלות, ונסיים בהתייחסות ל"קונספציה" ולצורה בה ראוי שהאדם הבוטח והמאמין יגיב למאורעות שארעו בשמחת תורה.

שבשפלנו זכר לנו

לאור שחרור שני החטופים במהלך הלחימה, הרב מדבר על היכולת להודות גם על הישועה שבתוך הצרה. אדם יכול ונדרש ללכת בדרכי ה' ולסגל את היכולת להכיל מצב של זעקה ומצב של הודאה גם יחד כמו שהמדרש מתאר שהקב"ה "בוכה על גאוותם של ישראל שנטלה" באחד מחדרי לבו ושני "עוז וחדווה במקומו". בנוסף, הישועה שבתוך הצרה מסמנת שהקב"ה זוכר אותנו ומהווה "אות לטובה" עבורנו, ועל זה אנו מודים: "שבשפלנו זכר לנו כי לעולם חסדו".

פרט וכלל באומה

מידי פעם נוצר מתח במדינה, ופעמים רבות מקור התסיסה הוא המתח בין הכלל לפרט. האם הכלל הוא הרבה פרטים, או שהכלל הוא יחידה בפני עצמה והפרט יונק מהכלל? האם הפרט כפוף לאומה, או שהאומה קיומה וזהותה כפופים לפרט? בשיעור נבחן את נקודת המבט הייחודית של הראי"ה ביחס לכלל ישראל ונקשר את סוגיית הפרט והכלל לסוגיות אקטואליות: סיכון של הפרט למען כלל ישראל וסיכון עתיד המדינה למען הצלת בני ערובה.

שו"ת אקטואלי - הרב אלישע אבינר

תלמידי ישיבת תיכונית חיספין התארחו בישיבה והתכנסו למפגש שבו הרב אלישע אבינר ענה על שאלות שהם שלחו לו בעניינים שונים.

הפסוק הפסימי או האופטימי בתנ"ך?

אחת הפרשיות המפתיעות והמורכבות שקשורות לפרשיות המלחמה היא פרשיית אשת יפת-תואר. היתר, או אולי אפילו מצווה. כבר ראינו רצף של כמה היתרים, הלחימה בשבת, אכילת מאכלות אסורים - אך כל אלו נוגעים לפיקוח נפש ולהצלחת המלחמה באופן ישיר, מה שאין באשת יפת-תואר. מה המשמעות של ההיתר הזה? איך היתר כה מנוגד לטהרת המחנה אותה התורה מנסה לשמור - מצא את דרכו לכאן? ומה התורה מנסה להשיג על-ידי ההיתר זה?

האם יש רוע מוחלט?

יש שטענו שהאדם פועל אך ורק ממקור טוב, ולמעשה רוע הוא טוב מעוות. תקיפת החמאס בשמחת תורה עירערה את האמונות ההומניסטיות הללו. בשיעור נעורר את המחשבה לשאלה: "האם יש רוע מוחלט?". נברר את היחס בין דברי התורה "יצר לב האדם רע מנעוריו", ומנגד:"כי בצלם אלוקים עשה את האדם". השאלה קיימת גם לגבי תרבויות שליליות, מדוע אנו מצווים למחות זכר עמלק ומאידך שלא לתעב מצרי אף על פי שהם השליכו את הבנים הנולדים לישראל ליאור?

נקיות חיצונית ונקיות פנימית

שיטת הרמב"ם היא שלכל מצווה יש טעמים שניתן להבין, נתחקה אחר אמרה מפתיעה של הרמב"ם שמלמדתנו ש"נקיות ורחיצת הגוף הוא מכוונות התורה". נלמד על מצוות העוסקות בנקיות ועל הוגי דעות שראו את הסדר והנקיון החיצוניים כערך חשוב. נעסוק במשמעות שיש לכך - התאמה בין הפנימיות לחיצוניות.

תכונות המנהיג - אמונה עמוקה עם זעקת הכאב

בשיעור נתמודד עם פסוק קשה. משה רבינו זועק אל הקב"ה: "למה הרעתה לעם הזה... והצל לא הצלת את עמך", איך יתכן שדברים אלו נאמרים מפי מי שהקב"ה מעיד עליו ש"בכל ביתי נאמן הוא"? בנוגע לכך נדון בתכונות הנדרשות ממנהיג. ונסיק שהעובדה שמשה כואב את כאב העם דווקא מעידה על תכונה שמכשירה אותו להנהגה ומלמדת אותנו לגבי הדרך בה ראוי שנגיב למאורעות קשים שעוברים על עמנו - שילוב בין אמונה עמוקה שדרכי ה' צדק ומשפט חסד ורחמים והכל לטובה יחד עם הזדהות עמוקה עם סבל וכאב העם עד זעקה לה' "למה הרעתה".

גבורת הנשים

במלחמה התגלתה גבורה נשית יוצאת דופן של רעיות ואמהות. בשיעור נעסוק בגבורת הרוח לעומת הגבורה המלחמתית, ומקומן של הנשים בתרומה למאמץ המלחמתי. נראה פסיקות לפיהן נשים חייבות להשתתף במלחמה, ונדון מה החלק הראוי של מעורבות של נשים במערך המלחמתי תוך התחשבות בהשלכות להמשך חייהן. בנוסף, נתייחס לאג'נדה לפיה האישה צריכה להיות שווה לגבר גם בשדה הקרב.

שורש המחלוקות בישראל

המחלוקות הרבות שיש בעם ישראל אינן דבר חדש. הן מלוות אותנו לאורך אלפי שנות חיי האומה, מרגע תקומתה ועד זמננו. אך, מדוע ישנן כל-כך הרבה מחלוקות בעם ישראל? מה גורם לכך שאפילו בימים קשים כימים בהם אנחנו נמצאים - המחלוקות ממשיכות? אילו טובות מפתיעות וחיוניות לאופיו המיוחד של עם ישראל נמצאות דווקא בנקודה הזו אשר אנחנו רגילים לראות כחיסרון, ומהי המשימה הגדולה המוטלת עלינו בקשר לזה?

איוב כמפתח לתקופה

המפרשים הרבים שעסקו בספר ציינו כמרכזית את בעיית הגמול והצדק בהנהגת הא-ל וודאי זה נכון אבל נראה שיש נושא מרכזי מזה - הלגטימיות של עמידת האדם מול אלוקיו ובקשתו לצדק. שהרי נאמר "כי לא דיברתם נכונה כעבדי כאיוב", כלומר שהוא דיבר נכונה ואף זכה להתגלות ואילו הרעים נתפשים כמי שהחניפו לא-ל ולכן נדרשו לבקש כפרה מאיוב. כמו כן בשיחה נדון בעניין הרעות, הפיוס והמחילה.

מקדש ומלכות - מסיבת ר''ח כסלו

הרב שילת, במסיבת ר"ח כסליו, בדברים על מגילת אנטיוכוס, והאקטואליות שלה לימים אלו (חרבות ברזל תשפ"ד).

10 דקות של עיו - "
פרשת שבע -הרב סבתו
פלייליסט פסח
והגדת לבנך
הגדה של פסח - הרב ליפשיץ
שמיטה בקצרה - הרב אבינר

שיחות

תודה על פנייתך!

מצפה נבו 21, מעלה אדומים. מיקוד: 98410               טלפון: 02-5353655, 02-5354222

© כל הזכויות שמורות לישיבת ברכת משה מעלה אדומים

logo_birkat_moshe-14.png
bottom of page